Премахване на бенки

 

Бенка (невус) е характерно образувание по човешката кожа, съставено от пигментни клетки (меланоцити). Повечето хора задължително имат минимум една бенка. Болшинството бенки са доброкачествени.

Бенките (невусите) могат да бъдат големи или малки, единични или групирани, плоски или надигнати, гладки или окосмени, често са оцветени кафяво, тъмнокафяво или черно. Могат да се появят навсякъде по човешкото тяло. Едно от тях се приемат, като подчертаващи чара, докато други са естетично неприемливи за притежателите им или за околните.

 

Видове бенки

- Конгенитални – това са бенки, които са налични при раждането. Само около 1 % от децата се раждат с бенки;

- Придобити – това са бенките, които се появяват през детството или в младежка възраст, най-често по време на пубертета;

- Атипични – наричат се още диспластични; това са придобити бенки, които обикновено са по-големи от обикновените, с неправилни и неясни очертания и често с неравномерен цвят. Счита се, че тези бенки имат известен потенциал да се превърнат в меланом, макар че при по-голямата част от тях това не се случва. Желателно е хора, в чиито семейства има членове с атипични бенки, редовно да посещават дерматолог за профилактични прегледи, както и да ги предпазват от излагане на слънце.

 

Премахване на бенки

В повечето случаи не се налага бенките да бъдат премахвани, но има такива, които трябва да се отстранят по медицински показания или естетични подбуди. Методът, който ще бъде приложен зависи от типа, локализацията и характеристиките на бенката.

 

Криотерапия

Криотерапията е метод, при който бенките се премахват чрез замразяване с течен азот. Резултатите от тази манипулация в голяма степен зависят от уменията на специалиста. В някои случаи може да се получи белег, като резултат от третирането.

 

Хирургичен метод

Хирургичното изрязване (ексцизия) на бенките се прилага задължително в случаите, когато има съмнение, че бенката е потенциално злокачествена. В зоната се поставя местна упойка и после се отстранява бенката. Когато бенката е атипична обикновено се изрязва и малък ръб от здрава тъкан. След такава манипулация задължително остава белег.

 

Електрокоагулация

Електрокоагулацията е процедура, при която се използва диатермичен ток със специална апаратура, при която има активен електрод във вид на игла, електронож, кюрета и др. Така бенката се изгаря, като се засягат само повърхностните слоеве на кожата и много рядко може да се получат белези. Преди манипулация се поставя локален анестетик и тя е далеч по-безопасна и ефективна в сравнение с криотерапията.

 

Лазерно премахване на бенки

За премахване на бенки, както и на други доброкачествени кожни образувания се използват аблативни лазери – Erbium:YAG. Процедурата е подобна на електрокоагулацията, като чрез лазера се осигурява още по-голяма прецизност на обработката и се минимизира риска от странични реакции.

В Дерма Вита можем да Ви предложим всеки един от изброените методи. Заедно ще направим най-подходящият избор за Вас.